Történet

1992

RMB - Trax

Rolf Maier Bode az Adam & Eve zenei kiadó szárnyai alatt a Pecher testvérekkel végzett közös munka mellett önálló projektbe kezd. Neveinek kezdőbetűiből megszületik az RMB név. Ezen a néven elsőként a Trax kislemez jelenik meg novemberben. Kimondottan techno lemez, de már megjelenik rajta minden, később az RMB-t különlegessé tevő rave stílusjegy. A négy szám alkotta kislemezen éppúgy fellelhetőek az egy számon belüli hirtelen stílusváltások, csapongások, különböző érdekes hangkeltő eszközök, torz hangok, bekiabálások, mint a finom dallamok, rövid női vokálok.

1993

Rolf Maier Bode és Farid Gharadjedaghi

Rolf a kiadóban ismerkedik össze Farid Gharadjedaghival, aki ebben az időben egyfajta menedzserként dolgozik a cégnél és ezáltal kapcsolódik össze kezdetben a munkájuk. A boltok polcaira kerül a Trax 2, a az előző kislemez folytatásaként 4 újabb számmal. Pénzügyi problémák miatt mindketten elhagyják az Adam & Eve-et és a Le Petit Prince kiadóhoz mennek dolgozni. Ezen stúdió gondozásában jelenik meg Rolf következő kislemeze a Heaven & Hell, aminek a borítóját Farid tervezi.

1994

Low Spirit Recordings

Az év elején jelenik meg Rolf újabb maxija a Love EP, aminek szintén Farid a borítótervezője. A társ tényleges bekapcsolódása a zenei munkába egy újabb váltással kezdődik. Leszerződnek az egyik legnevesebb elektronikus zenei kiadóval, a Low Spirittel, melyet nem kisebb pár vezet, mint Maximilian Lenz (Westbam) és Klaus Jankuhn. A közös zenei munka a fiúk között két remixel veszi kezdetét. Westbamnak a Celebration Generation, Marushának a Somewhere Over the Rainbow számához készítenek mixet. Augusztusban kiadják első közös slágerüket, a Redemptiont, amely 19. lesz a német eladási listán. Több mint 170 ezer példányban kel el és hónapokig a slágerlistákon marad. Ez egy nagyszerű kezdésnek bizonyul. A srácok nem is gondolták, hogy ekkora sikere lesz a közös munkának. Ekkor döntik el, hogy minden energiájukat az RMB-re fordítják. Egy házba költöznek takarékossági és praktikussági okokból, ahol külön stúdiót rendeznek be maguk számára.

1995

Mururoa korallzátony

Áprilisban megjelenik a második közös kislemez a Love is an Ocean, szeptemberben pedig már a harmadik, az Experience, amely a 12. lesz a német eladási listán. Még ebben a hónapban a két 21 éves zseni kiadja első hivatalos debütáló albumát This world is yours címmel, amely a top 20 eladott album közé kerül Németországban. Nem véletlenül. Tökéletes album, fantasztikus számokkal, igazi rave hangulattal. Csatlakoznak a nemzetközi béke és természetvédő mozgalomhoz, a Greenpeace-hez, hogy velük együtt tiltakozzanak Franciaország Mururoa korallzátony alatt tervezett atomkísérletei ellen. Miután visszatérnek Németországba, rögtön nekilátnak az új projecteknek. Elkészül az előzőekhez képest nem igazán sikeres Passport to Heaven maxi, rajta az élmények után született Our Trip To Moruroa számmal. Érdekesség, hogy ebben az évben jelenik meg a Trax kislemezekből összeállított album, amit a volt kiadó Adam & Eve nem engedélyezett, ezért pár nappal később leveszik a polcokról, így igazi ritkasággá válik.

1996

RMB - Spring videóból egy képkocka

Saját otthoni stúdiójukban dolgozva elkészítik az egykor Adam & Eve-nél Manitou néven kiadott In Africa kislemez felújítását. Nem sokkal később egy mixlemez is debütál belőle. Májusban kiadják eddigi legnagyobb sikert hozó maxijukat, a Springet, amely a német eladási listán a 6., illetve a hollandon az első tízbe kerül (ezen a lemezen található a Whispering című szám is, amely sokak szerint a legjobb számuk, érdekes módon albumra mégsem kerül). A lemezből több mint 320 ezer példány kel el, ezzel aranylemezzé válik. Júliusban ezt követi a Reality, amely talán a második legsikeresebb kislemezük, szintén a top 10-ben kezd.

1997

RMB - Break the Silence videóból egy képkocka

Egy kis szünet után, júniusban jelenik meg a Break the silence / Everything maxilemez, aminek híres 2 videóklipje egy rövid krimitörténetet mesél el. Ezeken a kislemezeken érezhető először a váltás, a happy hardcore - rave stílussal való szakítás. A fiúk a trance felé kacsingatnak.

1998

Ratinger Hof

Márciusban kijön jóbarátjukkal, Sharam Jeyel készített Shadows maxi, ami sokáig játszott szám lesz a Viván és az MTV-n. Megjelenik második albumuk is, a Widescreen, amely sokaknak kellemetlen, sokaknak kellemes csalódást okoz. Akik rave albumot, esetleg egy Spring vagy Reality klónoktól hemzsegő lemezt vártak csalódniuk kell, hiszen egy szokatlan felépítésű, rendkívül egyedi hangzásvilágot kaptak. A páros kipróbálja magát az újra hódító techno műfajban is. Waldorff & Staettler álnéven megjelentetnek egy kétszámos kislemezt, aminek UK mix verziója is készül. A srácok nagy fába vágják a fejszéjüket, elhagyják a Low Spirit kiadót és sajátot alapítanak Various Music néven, aminek két alkiadója a Various Silver és Various Delight lesz. Élményeik alapján megtanulták, hogy rögtönzött, vakmerő dolgokra van szükség egy önállóan irányított kiadónál, hogy saját egyéni stílusukat képviseltethessék. A dance, house és techno stílusok mellett a hip-hop és r&b műfajokat is felkarolják. Átveszik a híres düsseldorfi klub a Ratinger Hof irányítását.

1999

RMB logó

Síri csönd az együttes háza táján. Mindkét tag egyéni munkáival és problémáival foglalkozik. Felmerülnek pletykák, hogy feloszlanak, abbahagyják örökre, ami sok rajongót elbizonytalanít.

2000

Viva - MTV

Mindenki nagy örömmel veszi tudomásul, hogy június 2-án ismét színpadra lép az álomduó a Sommer Rave 2000-en. Még nagyobb meglepetés, hogy több új szám hallható tőlük. A fellépésen elmondják, hogy nem hagyják abba csak sok dolog összejötte nem tette lehetővé a munkájuk folytatását: családi ügyek, kiadóváltás, iskola, stb. Elnézést kérnek a rajongóktól és őszre vadonatúj maxit ígérnek, illetve az új album előkészületei is folynak. Még júniusban a saját kiadójuk mellett, a Polydor Zeitgeist kiadóval is szerződést kötnek. Július végén az egyik Club Rotation hírekben hivatalosan is bejelentik visszatérésüket. Október 13-án fellépnek Club Rotation 4. születésnapi buliján. Az RMB újra aktív. Már most be vannak táblázva fél évre előre. Az év vége előtt befut a várva várt maxi, a Deep Down Below, amin olyan nevek készítenek remixet, mint Airscape, Humate, Terry Lee Brown Jr. és Mellow-D. A számhoz készült klippben a srácok egy különös hanghullámokat kivizsgáló Mars expedícióra készülnek fel és indulnak útnak.

2001

RMB - Horizon videóból egy képkocka

A Horizon maxi augusztusban jelenik meg és a német listákon startol. A szám klippjében a srácok már a Mars felszínén járnak. Az erős hanghullámok miatt Rolfot Faridnak kell újraélesztenie, majd élet nyomait találják meg a bolygó egyik védett völgyében. Szeptemberben megjelenik az új album Mission Horizon néven. Az album több mint 30 ezer példányban kel el. Ezen felül kiadásra kerül egy bónusz CD-vel ellátott limitált verzió is, amin a Horizon eredeti változata és 2 plusz szám mellett, két videóklip és egy képernyővédő is található. Októberben megjelenik egy érdekesség a srácoktól. A Selected Works bakelit 4 ambient stílusú számot tartalmaz. Derb néven Boris Hafner és Kai Winter kiadja kis frissítéssel, a kor stílusának megfelelően felgyorsítva az In Africa kislemezt, amin az Rolf '92-es számát mixelték újra.

2002

RMB élő fellépés a Rhein Main Alarm 4-en

Úgy tűnik kevés az új ötlet az együttes háza táján. Januárban megjelenik a Redemption 2.0 maxi, ami a régi szám trance-esebb köntösbe helyezése. Márciusban mixlemez is követi. A szám 60 másodperc című videóklipjét Los Angelesben forgatják. A feldolgozások évében júliusban jön egy újragondolt album is, a Mission Horizon 2.0. Új szám nincs rajta, csak pár új mix és a Redemption 2.0. Rochus Grollel társulva a srácok elkészítik a High Noon kislemezt, ami Rochus néven kerül kiadásra.

2003

Tíz éves az RMB

Tíz éves az RMB. Ennek tiszteletére augusztusban RMB & Friends néven megjelenik egy mix album a srácok régi számainak feldolgozásával A Tribute To RMB címmel. Olyan nevek készítenek rá mixet, mint Talla 2XLC, Blank & Jones, Westbam, Tomcraft. Méltó tisztelgés a rave korszak egyik legnagyobb duója előtt. Talla 2XLC-vel közösen elkészül a Spring külön kislemezen való újrafeldolgozása is. Júliusban az együttes Magyarországon a Flörtben, Siófokon lép föl. Még ebben az évben jelenik meg új kislemezük Touch The Sky / Feel The Flame, a rajta levő 2 szám az uplifting trance műfajába sorolható. Felrebbennek az első hírek az Evolution nevű új albumról.

2004

RMB élő fellépés a magyar Maydayen

Két maxi jelenik meg ebben az évben. Gangster / Killer, ami egy keményebb vonal, míg a April / Beauty Of Simplicity a finomabb, uplifting trance stílus képviselője. A régi rave hangzás már csak elvétve vehető észre bennük. Egy év sem telik el és ismét Magyarországon hallhatjuk a srácokat. Április 3-án 1 óra igazi rave hangulat költözik a Maydayre. Az együttes a bulizók között ugyanolyan népszerű, mint tíz évvel ezelőtt. Lépni sem lehet a kisteremben, az emberek teljesen megtöltik a fellépés színhelyét. A fantasztikusan felépített szettjük után óriási sikerük van. A bulizók percekig skandálják az RMB nevét. A srácok alig tudnak szabadulni a rajongók köréből, a következő DJ több percen át kénytelen várni a szettje elkezdésével. Felejthetetlen pillanatok.

2005

Rochus - Unexpected

Az év kezdetén, január elsején kerül polcokra az 1992-es Trax 1, az 1993-as Heaven & Hell és az 1994-es Love EP kislemezek egyes számainak átdolgozott változata egy internetes albumon, Trax online néven. Márciusban Rochus néven jelenik meg az Unexpected című album, amely első 10 száma Rolf és Farid keze munkáját is dicséri. Fellépéseik száma rohamosan csökken és ezzel együtt egyre több konfliktus keletkezik Rolf és Farid között.

2006

Nature One 2006 poszter

Semmi új hír az RMB háza tájáról. Összesen két helyen lépnek föl az évben. A Ruhr in Love rendezvényen és a Nature One megapartyn. Nagy valószínűség szerint ez utóbbi az RMB utolsó fellépése, ahol Rolf és Farid is a keverőpult mögött áll.

2009

Rolf Maier Bode blogjának a fejléce

Rolf a blogján február végén jelenti be , hogy 2005-ben ért tulajdonképpen véget Fariddal a közös munkája és ezzel egy fantasztikus rave/techno/trance együttes az RMB története is befejeződött. A bejegyzés egyre nagyobb népszerűségnek örvend a blogon. Kiderül, hogy az Evolution albumot Rolf ingyenesen letölthetővé szerette volna tenni, de ebbe Farid nem ment bele. Úgy tűnik ezen nyomás megtette hatását, ugyanis Farid a legnagyobb rajongói fórumban közölte, hogy május 1-én, vagy 15-én online elérhető lesz az album.

2019

Rolf Maier Bode interjút ad 2019-ben

Rolfal a Muzikxpress készített interjút, amiben a Spring keletkezéséről mesél. Újdonság az életéből, hogy az osztálytársai között csak egy volt, akit még érdekelt a techno zene és nem volt könnyű diszkót se találniuk, ahol csak ilyen zenét játszottak abban az időben. Érdekes módon nem tudott visszaemlékezni egyetlen techno számra se, ami akkoriban megragadt volna benne. A Springet 22 évesen írta 5 nap alatt. Erre azért emlékszik pontosan, mert a születésnapja szerdára esett és egy hétfőtől péntekig tartó időszakot vágott ketté. Állítása szerint igazán csak Németországban ért el kimagasló eladást (250 ezer eladott példánnyal októberre arany lemez lett), de Finnországban és német nyelvterületen volt igazán népszerű. Sosem érdekelte a djzés, ő lejátszani szerette a számokat, nem válogatni köztük.